wino-domowe.pl - Drożdże i pożywki

Drożdże i pożywki

Przy produkcji domowych alkoholi istotne zastosowanie mają drożdże i pożywki. W zależności od typu alkoholu jaki chcemy otrzymać mogą to być drożdże:
- winiarskie
- piwowarskie
- gorzelnicze

Warto wspomnieć w tej kwestii o naturalnych drożdżach tzw dzikich. Wsytepują one na powierzchni owoców. Powodują one naturalny proces fermentacji, który niestety ustaje bardzo szybko (już na zawartości alkoholu w moszczu około 6-8%). Wówczas reszta cukru w nastawie zastaje nieprzepracowana. Aby uniknąć takich sytuacji należy stosować drożdże szlachetne winne. Drożdże do wina wystepują w postaci suchej i płynnej. Niektóre rodzaje drożdży wymagają namnażania, ale informacje o tym sposobie zawsze podane są na opakowaniu.

Drożdże piwowarskie są wykorzystywane do produkcji piwa, podzielić je można na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże nadają aromat zapachowy oraz smakowy piwom, a także są odpowiedzialne za zmętnienie piwa.

Drożdże gorzelnicze wykorzystywane są do produkcji alkoholi wysokoprocentowych. Są to drożdże do nastawów cukrowych, zbożowych i owocowych. Najpoplularniejsze wśród gorzelniczych są drożdże Turbo, które w krótkim czasie przerabiają cukier z nastawu dając wysokie stężenie alkoholu. Zapewniają skuteczną i burzliwą fermentację.