Jak wylicza się Blg

Martens
Posty: 5
Rejestracja: 04 gru 2015, 9:38

Jak wylicza się Blg

Postautor: Martens » 04 gru 2015, 10:00

Jestem na etapie lektury związanej z winiarstwem i zaciekawiło mnie jak wylicza się Blg? Tzn wiem o co chodzi ale na konkretnym przykładzie cukier/woda byłoby mi jaśniej. Czy ktoś może mi wytłumaczyć?

Awatar użytkownika
Rafał
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2015, 8:30
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Jak wylicza się Blg

Postautor: Rafał » 21 gru 2015, 15:19

Nie wiem dokładnie o co pytasz w tak zadanym pytaniu ale, postaram się coś naświetlić w tym temacie.

Cukromierze najczęściej wyskalowane są w skali Ballinga gdzie 1Blg równa się w przybliżeniu 10g cukru na 1kg roztworu http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga

Znając początkowe Blg nastawu możesz obliczyć sobie ile % będzie miało twoje wino, przy założeniu że fermentacja dobiegnie końca, można to odczytać z tabeli: http://www.winohobby.biz/pl/p/file/8634 ... -cukru.pdf

Martens
Posty: 5
Rejestracja: 04 gru 2015, 9:38

Re: Jak wylicza się Blg

Postautor: Martens » 23 mar 2016, 9:14

Bardziej chodziło mi na konkretnym przykładzie, podajesz jak robisz wino (przepis) i później Twoje obliczenia.


Wróć do „Wina gronowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość