Przepisy na nalewki
Przepisy na nalewki
Bardzo lubię nalewki owocowe, w tym roku zrobiłam wiśniowa, malinowa, truskawkową i aronii. W porze jesiennej ciężko z owocami (chyba, że jeszcze gdzieś tarnina jest), więc z czego można zrobić teraz nalewkę, macie jakieś propozycje?
-
- Posty: 9
- Rejestracja: 03 lis 2015, 12:29
Re: Przepisy na nalewki
W prawdzie nie sezon na orzechy, ale bardzo dobra jest orzechówka, to rodzaj wytrawnej nalewki. Oto przepis:
0,5 kg orzechów włoskich (zielonych)
0,5l wódki
0,5 spirytusu
100g cukru
odrobina wanilii, cynamonu oraz imbiru
0,5 kg orzechów włoskich (zielonych)
0,5l wódki
0,5 spirytusu
100g cukru
odrobina wanilii, cynamonu oraz imbiru
Re: Przepisy na nalewki
Orzechówki nie lubię, raczej coś słodkiego bym prosila
Re: Przepisy na nalewki
Rewelacyjna zdrowotna nalewka z czarnej porzeczki, można przyrządzić zimą, bo w sklepie są dostępne suszone. Potrzebujecie: 250g owoców suszonej czarnej porzeczki, 2l alkoholu 45% i kilka liści czarnej porzeczki (opcjonalnie).
Do 3litrowego gąsiorka wsypujemy owoce, zalewamy alkoholem i dodajemy jeśli posiadamy liście porzeczki (liście umyć i osuszyć). Odstawiamy na 3 tygodni w ciepłe nasłonecznione miejsce. Po tym czasie nalewkę z czarnej porzeczki zlewamy do butelek bez owoców.
Nalewka ma bardzo ciekawy aromat i smak, korzystnie działa we wszelkich zaburzeniach trawienia. Ma właściwości wykrztuśne. Polecana w nieżycie górnych dróg oddechowych i kłopotach z gardłem.
Do 3litrowego gąsiorka wsypujemy owoce, zalewamy alkoholem i dodajemy jeśli posiadamy liście porzeczki (liście umyć i osuszyć). Odstawiamy na 3 tygodni w ciepłe nasłonecznione miejsce. Po tym czasie nalewkę z czarnej porzeczki zlewamy do butelek bez owoców.
Nalewka ma bardzo ciekawy aromat i smak, korzystnie działa we wszelkich zaburzeniach trawienia. Ma właściwości wykrztuśne. Polecana w nieżycie górnych dróg oddechowych i kłopotach z gardłem.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: 03 lis 2015, 12:29
Re: Przepisy na nalewki
Dolores tej warto spróbować naprawdę polecam
Re: Przepisy na nalewki
Podrzuć buteleczkę to spróbuje w takim razie
Adam gdzie kupujesz suszona czarną porzeczkę?
Adam gdzie kupujesz suszona czarną porzeczkę?
-
- Posty: 3
- Rejestracja: 09 lis 2015, 15:23
Re: Przepisy na nalewki
Jeśli macie możliwość zróbcie sobie nalewkę z pigwy. Dla nas bomba!
Podam przepis:
około 1kg owoców
cukru też 1 kg
0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu
Przygotowanie: Owoce umyć i osuszyć, następnie pokroić na kawałki i oczyść z gniazd nasiennych. Wszystko wsypać do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie (przykryte ściereczką). Po 2 tyg zlać syrop, zmieszać go ze spirytusem, a odsączone owoce ponownie zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić znowu na 2 miesiące . Zlać do butelek połączone roztwory.
Podam przepis:
około 1kg owoców
cukru też 1 kg
0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu
Przygotowanie: Owoce umyć i osuszyć, następnie pokroić na kawałki i oczyść z gniazd nasiennych. Wszystko wsypać do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie (przykryte ściereczką). Po 2 tyg zlać syrop, zmieszać go ze spirytusem, a odsączone owoce ponownie zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić znowu na 2 miesiące . Zlać do butelek połączone roztwory.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: 03 lis 2015, 12:29
Re: Przepisy na nalewki
ha ha ha już wysyłam
Re: Przepisy na nalewki
hmmm ta z pigwy to chyba ma ciekawy smak, do czego podobna?
Re: Przepisy na nalewki
Przygotujcie sobie pyszną nalewkę z aronii (ja dodaje do niej innych owoców dla poprawy smaku)
Do nalewki potrzebne są:
niespełna 0,5 kg suszonych owoców ( ja daję gruszki, śliwki)
1 kg aronii
0,5-0,7 l spirytusu
szklanka wody
1 kg cukru
0,7 litra spirytusu
1,5l wody
Suszone owoce sparzyć wrzątkiem, po czym pokroić. umytą aronię wrzucić do gąsiorka, dodać susz. Wlać odmierzony alkohol (0,5-0,7 l spirytusu) oraz 250 ml wody. Odstawić w temperaturze pokojowej na 3 tygodnie, mieszając 2-3 razy w tygodniu.
Po tym czasie zlać płyn, a pozostałe owoce zalać przegotowaną zimną wodą, wymieszać i pozostawić na 24 godziny, od czasu do czasu wstrząsając gąsiorkiem. Ponownie zlać, odcisnąć owoce i połączyć płyny. Przygotować syrop cukrowy: cukier rozpuścić w litrze wody, zagotować i ostudzić. 0,7 litra spirytusu 95% rozcieńczyć w 1/2 litra wody. Wlać do pozostałego płynu, dokładnie wymieszać i zostawić w zacienionym miejscu na 3 miesiące.
Do nalewki potrzebne są:
niespełna 0,5 kg suszonych owoców ( ja daję gruszki, śliwki)
1 kg aronii
0,5-0,7 l spirytusu
szklanka wody
1 kg cukru
0,7 litra spirytusu
1,5l wody
Suszone owoce sparzyć wrzątkiem, po czym pokroić. umytą aronię wrzucić do gąsiorka, dodać susz. Wlać odmierzony alkohol (0,5-0,7 l spirytusu) oraz 250 ml wody. Odstawić w temperaturze pokojowej na 3 tygodnie, mieszając 2-3 razy w tygodniu.
Po tym czasie zlać płyn, a pozostałe owoce zalać przegotowaną zimną wodą, wymieszać i pozostawić na 24 godziny, od czasu do czasu wstrząsając gąsiorkiem. Ponownie zlać, odcisnąć owoce i połączyć płyny. Przygotować syrop cukrowy: cukier rozpuścić w litrze wody, zagotować i ostudzić. 0,7 litra spirytusu 95% rozcieńczyć w 1/2 litra wody. Wlać do pozostałego płynu, dokładnie wymieszać i zostawić w zacienionym miejscu na 3 miesiące.
Wróć do „Nalewki, wódki, likiery”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość