Przepis na zacier 1410

Witomil
Posty: 2
Rejestracja: 28 sie 2018, 13:32
Lokalizacja: Odolanów

Przepis na zacier 1410

Postautor: Witomil » 28 sie 2018, 13:54

Co to za przepis 1410 na zacier do bimbru, słyszałem o takim ale nie wiem o co chodzi.

lukasz
Posty: 5
Rejestracja: 19 lut 2019, 15:35

Re: Przepis na zacier 1410

Postautor: lukasz » 19 lut 2019, 15:51

Jest to jeden z najstarszych i najprostszych przepisów na zacier, potrzebujemy tylko cukru wody i drożdży.

Proporcje:
1 kg cukru
4 litry wody
10 dkg drożdży (jednak najlepiej stosować 10 g bo mniej czuć drożdżami)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2019, 21:48 przez lukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Lucjan
Posty: 9
Rejestracja: 01 gru 2015, 20:56

Re: Przepis na zacier 1410

Postautor: Lucjan » 19 lut 2019, 16:48

jakich drożdży używacie i ile trzeba czekać?

lukasz
Posty: 5
Rejestracja: 19 lut 2019, 15:35

Re: Przepis na zacier 1410

Postautor: lukasz » 20 lut 2019, 21:51

Dawniej w 1410 używali drożdży piekarskich, obecnie używając drożdży winiarskich lub gorzelniczych masz napisane jakich proporcji użyć.
Co do 2 pytania to jak przestanie buzować najlepiej poczekaj od kilku dni do tygodnia.

Smerecki
Posty: 4
Rejestracja: 15 lis 2021, 10:43

Re: Przepis na zacier 1410

Postautor: Smerecki » 15 lis 2021, 10:56

Jeszcze nie jedna osoba robi na piekarskich, zwłaszcza osoby starsze. Jak ktoś umie z nich robić to jeszcze da się wypić, ale nie raz aż się odbijało :)


Wróć do „Alkohole destylowane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość