Strona 1 z 1

Przepis na zacier 1410

: 28 sie 2018, 13:54
autor: Witomil
Co to za przepis 1410 na zacier do bimbru, słyszałem o takim ale nie wiem o co chodzi.

Re: Przepis na zacier 1410

: 19 lut 2019, 15:51
autor: lukasz
Jest to jeden z najstarszych i najprostszych przepisów na zacier, potrzebujemy tylko cukru wody i drożdży.

Proporcje:
1 kg cukru
4 litry wody
10 dkg drożdży (jednak najlepiej stosować 10 g bo mniej czuć drożdżami)

Re: Przepis na zacier 1410

: 19 lut 2019, 16:48
autor: Lucjan
jakich drożdży używacie i ile trzeba czekać?

Re: Przepis na zacier 1410

: 20 lut 2019, 21:51
autor: lukasz
Dawniej w 1410 używali drożdży piekarskich, obecnie używając drożdży winiarskich lub gorzelniczych masz napisane jakich proporcji użyć.
Co do 2 pytania to jak przestanie buzować najlepiej poczekaj od kilku dni do tygodnia.

Re: Przepis na zacier 1410

: 15 lis 2021, 10:56
autor: Smerecki
Jeszcze nie jedna osoba robi na piekarskich, zwłaszcza osoby starsze. Jak ktoś umie z nich robić to jeszcze da się wypić, ale nie raz aż się odbijało :)