Ostatnio bardzo mody jest ocet jabłkowy, badania wykazują że jest bogaty w składniki odżywcze. W odpowiednich proporcjach i odpowiednio spożywany działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, reguluje trawienie, używany jest też jako naturalny środek czyszczący.
Przepis na ocet jabłkowy jaki znalazłam:
Należy umyć i pokroić jabłka na małe kawałki razem ze skórkami i gniazdami nasiennymi. Pokrojone owoce umieszczamy w słoiku i zalewamy przegotowaną (ale chłodną) wodą z odrobiną cukru (około 1 łyżeczka na szklankę wody). Naczynie przykrywamy gazą lub płótnem, aby nie wpadły tam muszki i odstawiamy w ciepłe i miejsce na około 4 tygodnie.
Jak płyn przestanie się burzyć odcedzamy go od owoców i odstawiamy jeszcze na około 2 tygodnie.
Po tym czasie należy przelać go do butelek.
Przepis wydaje mi się bardzo prosty, ale czy na pewno wyjdzie z niego dobry ocet jabłkowy?
Jakie są przeciwwskazania?
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Re: Jak zrobić ocet jakbłkowy?
Ocet jabłkowy pije codziennie rano około 30 minut przed posiłkiem, wlewam łyżeczkę albo dwie na szklankę wody. ważne żeby był rozcieńczony i nie należy przesadzać z ilościami.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość