Czy da się uratować kwaśne wino?

cacpi
Posty: 2
Rejestracja: 25 kwie 2016, 7:05

Czy da się uratować kwaśne wino?

Postautor: cacpi » 25 kwie 2016, 7:08

Witajcie, cieszę się że tu trafilem, bo potrzebuje pomocy a widzę, że forum tematyczne.

Jestem laikiem, zrobiłem na jesień wino z winogron, na weekend zlewałem i okazało się, że jest kwaśne. Czy da się je uratować? Czy po takim czasie mogę dosładzać? jeśli tak to ile?

lukasz
Posty: 5
Rejestracja: 19 lut 2019, 15:35

Re: Czy da się uratować kwaśne wino?

Postautor: lukasz » 06 maja 2019, 12:17

Jeżeli chcesz dosłodzić wino to musisz pozbyć się drożdży żeby nie zaczęła się kolejna fermentacja.
Drożdże giną od wysokiego %, temperatury lub siarkowania.

Jeżeli chcesz obniżyć tylko jego kwasowość to wystarczy dodać wody.


Wróć do „Wina gronowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość