Witajcie, cieszę się że tu trafilem, bo potrzebuje pomocy a widzę, że forum tematyczne.
Jestem laikiem, zrobiłem na jesień wino z winogron, na weekend zlewałem i okazało się, że jest kwaśne. Czy da się je uratować? Czy po takim czasie mogę dosładzać? jeśli tak to ile?
Czy da się uratować kwaśne wino?
Re: Czy da się uratować kwaśne wino?
Jeżeli chcesz dosłodzić wino to musisz pozbyć się drożdży żeby nie zaczęła się kolejna fermentacja.
Drożdże giną od wysokiego %, temperatury lub siarkowania.
Jeżeli chcesz obniżyć tylko jego kwasowość to wystarczy dodać wody.
Drożdże giną od wysokiego %, temperatury lub siarkowania.
Jeżeli chcesz obniżyć tylko jego kwasowość to wystarczy dodać wody.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość