Jak wylicza się Blg
Jak wylicza się Blg
Jestem na etapie lektury związanej z winiarstwem i zaciekawiło mnie jak wylicza się Blg? Tzn wiem o co chodzi ale na konkretnym przykładzie cukier/woda byłoby mi jaśniej. Czy ktoś może mi wytłumaczyć?
Re: Jak wylicza się Blg
Nie wiem dokładnie o co pytasz w tak zadanym pytaniu ale, postaram się coś naświetlić w tym temacie.
Cukromierze najczęściej wyskalowane są w skali Ballinga gdzie 1Blg równa się w przybliżeniu 10g cukru na 1kg roztworu http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
Znając początkowe Blg nastawu możesz obliczyć sobie ile % będzie miało twoje wino, przy założeniu że fermentacja dobiegnie końca, można to odczytać z tabeli: http://www.winohobby.biz/pl/p/file/8634 ... -cukru.pdf
Cukromierze najczęściej wyskalowane są w skali Ballinga gdzie 1Blg równa się w przybliżeniu 10g cukru na 1kg roztworu http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
Znając początkowe Blg nastawu możesz obliczyć sobie ile % będzie miało twoje wino, przy założeniu że fermentacja dobiegnie końca, można to odczytać z tabeli: http://www.winohobby.biz/pl/p/file/8634 ... -cukru.pdf
Re: Jak wylicza się Blg
Bardziej chodziło mi na konkretnym przykładzie, podajesz jak robisz wino (przepis) i później Twoje obliczenia.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość