Natchniona odrobinę rozmowami na forum postanowiłam zrobić pierwsze winko z ryżu
oto i ono - bulczy już
Moje pierwsze wino ryżowe
Re: Moje pierwsze wino ryżowe
ryżowe? a co tam pływa na wierzchu?
Re: Moje pierwsze wino ryżowe
Można prosić o przepis
Re: Moje pierwsze wino ryżowe
Ja mogę podać przepis na winko ryżowe, które robię od lat.
Przepis na około 25 litrów wina:
- 12 litrów wody,
- 5 kg ryżu,
- 3 kg cukru,
- kwasek cytrynowy (125g),
- rodzynki 0,5kg
- pożywkia
- drożdże
Dla uzyskania aromatu można dodać przyprawy wg uznania: goździki, kurkuma, cynamon, tymianek itp (wychodzi znakomity wermucik z tego przepisu).
Przepis na około 25 litrów wina:
- 12 litrów wody,
- 5 kg ryżu,
- 3 kg cukru,
- kwasek cytrynowy (125g),
- rodzynki 0,5kg
- pożywkia
- drożdże
Dla uzyskania aromatu można dodać przyprawy wg uznania: goździki, kurkuma, cynamon, tymianek itp (wychodzi znakomity wermucik z tego przepisu).
Re: Moje pierwsze wino ryżowe
To na wierzchu to właśnie przyprawy, przepis podobny jak podał Waldemar. Dokładnie sprawdzę w zeszycie i wpiszę później.
Re: Moje pierwsze wino ryżowe
sorki, że w tym temacie, ale ile ma fermentować wino ryżowe?
Re: Moje pierwsze wino ryżowe
Hubert ja będę trzymać jakieś 3-4 tygodnie, później zlewam i znów w butlę jak normalne wino, bo tak było napisane w przepisie.
Re: Moje pierwsze wino ryżowe
heheh no i narobiliście mi smaka nie będzie gołąbków tylko winko
Re: Moje pierwsze wino ryżowe
Daj znać jak wyjdzie
Re: Moje pierwsze wino ryżowe
Przyznam, że nie robiłem ani też nie próbowałem takiego winka.
Coś trzeba pomyśleć w tej kwestii.
Coś trzeba pomyśleć w tej kwestii.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości